Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Θάμυρις - Μυθικός μουσικός και αοιδός από τη Θράκη

-  Ήταν γιος του Φιλάμμωνα και της νύμφης Αργιόπης. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν γιος του Αιθλίου και εγγονός του Ενδυμίωνα. Μερικές φορές αναφέρεται σαν γιος της Μούσας Μελπομένης και άλλοτε σαν μητέρα του θεωρείται η Μούσα Ερατώ. Διδάχτηκε την τέχνη της μουσικής από τον ποιητή Λίνο και επινόησε το δώριο μουσικό τρόπο. Συναγωνίστηκε σε μουσικούς αγώνες με τις Μούσες. Τον νίκησαν και για την αλαζονεία του να συγκρουσθεί μαζί τους τον τύφλωσαν και του αφαίρεσαν τις μουσικές του ικανότητες. Ο Θάμυρις ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους που τον παρίσταναν τυφλό να κλαίει ή να τραγουδά μαζί με τις Μούσες, παίζοντας τη Λύρα του.
-             Ηφαίστεια Τ. 7 σελ. 194 - 301
-         Τον ζωγράφισε και ο βαλυραίος Ανδρέας Τσώνης .
      
-        
-         Ποιήμα του Γιάννη Δ. Λύρα στο συνέδριο της
-         Αλεξανδρούπολης 19-20 Νεμβρίου 2004 του Ι.ΕΝ. με τίτλο: Πολιτιστική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη που παρουσίασε το θέμα με τίτλο: Τα μνημεία του Δήμου Ιθώμης


-         Ο Θάμυρης ήταν μουσικός
-         Κάτοικος απ΄τη Θράκη
-         Και ήθελε διακαώς

-         Της μουσικής τη μάχη

-        
-         Οί Μούσες τον ετύφλωσαν
-         Και χάθηκε η λύρα
-         Βάί-βάϊ  η λύρα μου
-         Και έγινε Βαλύρα
-         H παλιά Βαλύρα ήταν στην Πέρα Μεριά, με την οποία δεν έχουν ασχοληθεί οι εκλεγμένεςς τοπικές ηγεσίες και εφορείες αρχαιοτήτων, παρά τις οχλήσεις που τους έχουν γίνει. Ας ελπίσουμε με το νέο καλλικρατικό δήμο Μεσσήνης και το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, και τη διευθύντρια αρχαιοτήτων Ξένια Αραπογιάννη, να δείξουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου